Het erfgoed en de cultuur

Midi-Pyrénées heeft verschillende sites die door Unesco zijn opgenomen als Werelderfgoed en onderscheidt zich door een uitzonderlijk cultureel erfgoed.

U zult in Midi-Pyrénées een uitzonderlijk goed bewaard erfgoed ontdekken uit de middeleeuwen en de renaissance, van de tempeliers- en hospitaalsteden van de Larzac tot de herenhuizen die in de 16e eeuw gebouwd werden in Toulouse.
De regio wordt doorkruist door de 3 belangrijkste wegen naar Santiago de Compostela en is getekend door de kruistocht tegen de katharen. De burchtruïne van Montségur, in de Ariège, is daar het symbool van.

Kastelen en burchten, middeleeuwse dorpen en bastides, gotische kathedralen en romaanse kerkjes vindt men overal in de streek en zij trekken altijd heel wat bezoekers aan.

 

Festivals en musea in overvloed
Op het gebied van cultuur en feesten, biedt Midi-Pyrénées een ambitieuze kalender, met bijna 200 festivals per jaar die gewijd zijn aan muziek, film, audiovisuele evenementen, fotografie, astronomie, circuskunsten…
Enkele voorbeelden van grote internationale festivals zijn Jazz in Marciac, Tempo Latino in Vic-Fezensac, het festival van de sacrale muziek van Sylvanès, Rio Loco in Toulouse…

U kunt ook één of meerdere van de 180 musea bezoeken, die de culturele uitstraling dragen van Midi-Pyrénées.
Sommige behoren tot de grootste van Frankrijk. Dat is onder meer het geval voor het museum gewijd aan Toulouse-Lautrec in Albi, aan Ingres in Montauban, aan Soulages in Rodez en in deze categorie hoort ook het centrum voor moderne en hedendaagse kunst van Les Abattoirs in Toulouse.

 

De gastronomie
De gastronomie is op zich al een voldoende reden om naar Midi-Pyrénées te reizen. Het is een regio waar het culinaire plezier een cultuur is die door iedereen wordt gedeeld en waar de liefde voor lekker eten deel uitmaakt van het dagelijkse leven.
De gastronomische traditie van Midi-Pyrénées steunt op nobele producten die in heel Frankrijk bekend zijn zoals de foie gras (eendenlever), de zwarte truffel van de Quercy, de Roquefort, de saffraan, het zwarte varken van Gascogne…

De regio, waar de biologische landbouw zeer in trek is, staat op de bres voor wat betreft de voedselkwaliteit en mag uitpakken met een honderdtal producten die een officieel kwaliteitslabel hebben gekregen, zoals de druiven AOC Chasselas, de roze look van Lautrec of het hoevelam van de Quercy. Deze producten vindt men ook op de meeste markten in de dorpen en steden van de regio.

De regionale gastronomie is vertegenwoordigd door een groot aantal goede restaurants en vooral door chefs die een Michelinster kregen. De regio telt er 24: jong, stoutmoedig talent en uitzonderlijke persoonlijkheden die drie sterren kregen toebedeeld, zoals Michel Bras in Laguiole (Aveyron), of twee sterren zoals Michel Sarran en Yannick Delpech in Toulouse, of Bernard Bach in Pujaudran (Gers).

Land van wijngaarden, Midi-Pyrénées produceert wijnen van hoge kwaliteit met klinkende namen zoals de AOC Cahors, Gaillac, Madiran, Marcillac, Fronton, maar ook de prestigieuze armagnac die geproduceerd wordt in Gascogne, het land van musketier D’Artagnan.

Homepagina